studio mars laboratorium voor ruimtelijk ontwerp

de lommerrijk collectie | rotterdam

Een openbaar kunstpaviljoen  op een buitenplaats in de natuurschoon van de Bergse Plassen toont de kunst van verzamelaars uit de buurt

Het paviljoen komt op de landtong in de Achterplas. Het karakter van het landschap ter plaatse wordt bepaald door enerzijds de dynamiek, maat en schaal van de drukke Straatweg, anderzijds de rustige watertuinen op de oevers.

In het paviljoen tonen lokale collectioneurs hun kunst aan een breder publiek. In ruil committeren zij zich – net als daadkrachtige en enthousiaste buurtbewoners – aan deze unieke plek in hartje Rotterdam.

 

Het paviljoen bestaat uit drie expositiezalen en ruimtes voor kinderworkshops, lezingen of zakelijke bijeenkomsten. Aan de westelijke plas opent een kleine horecagelegenheid zijn deuren – onder andere met een cocktailbar. Vanaf het terras hebben bezoekers een prachtig uitzicht over het water en de eilanden. Naast de kunst een extra reden om langer op de buitenplaats te verblijven. De landtong zelf wordt ingericht als beeldentuin die toegankelijk is voor buurtbewoners en kunst- en natuurliefhebbers uit de omgeving. Een wandeling over de boardwalk die parallel aan de landtong van aanlegsteiger naar aanlegsteiger slingert, biedt een nieuwe kijk op het waterrijke rietlandschap. Waar in de ‘rietkamers’ genoten kan worden van kunstwerken en de natuurschoon

 

1

2

ontwikkelvisie | buitenplaats | kunst | architectuur

pagina's

1st prijs open oproep herontwikkeling Lommerrijk 2014

in samenwerking met Laurens de Boer ODC Architecture & MiB | Maatwerk in Bouwadvies