studio mars laboratorium voor ruimtelijk ontwerp

inrichtingsplan | verkeersknooppunt

ism met Albert van Eer

in dienstverband van Gemeente Rotterdam

status opgeleverd 2005

metro eiland nesselande | rotterdam

Door de futuristische inrichting onderscheidt het zogenoemde ‘metro-eiland’ in Nesselande zich van zijn omgeving

Het laatste station van de Rotterdamse metrolijn B ligt halverwege het Rietveldpark in de nieuwbouwwijk Nesselande. De metrobaan torent hoog boven het park uit – wie uitstapt heeft een prachtig uitzicht over de Zevenhuizerplas, beneden de boulevard en het winkelcentrum.

 

In tegenstelling tot de natuurlijke en rustige uitstraling van het omliggende park, is het metrostation een drukte van jewelste. Dit komt tot uiting in de architectuur en de ruimtelijke inrichting. Aan de randen staan schanskorven en de spiegelende bestrating past bij de futuristische uitstraling van het metrostation en de bijbehorende bruggen. De bestrating is speciaal voor deze plek ontworpen: een glad geslepen steen waarvan de maten zijn afgeleid van de verhoudingen van het metrogebied.

 

Volgens plan zijn de rijbanen voor auto’s en fietsers uitgesneden in het spiegelende vlak dat voor de rest het domein van de voetganger is. De rijbanen lopen, begeleid door wuivend gras, als vloeiende lijnen over dit zogenoemde ‘metro-eiland’. De bushaltes zijn eveneens onderdeel van deze vloeiende beweging. Ook parkeren heeft een eigen plek op het ‘eiland’. In de avond maakt de spectaculaire verlichting het metrostation tot een lichtbaken in de duisternis van het Rietveldpark.