studio mars laboratorium voor ruimtelijk ontwerp

onderdoorgang | rotterdam

Een ode aan de Maas en een knik naar het tegenlicht, In een totaal compositie met blauwe kleurbanen.

Fietsend of lopend over de Boompjes kijk je met tegenlicht naar het watervlak van de Maas. Een prachtig pallet aan blauwe kleurvlakken en schitteringen. De Maas continue zichtbaar en voelbaar, tot je ineens de onderdoorgang inschiet. Weg Maas, weg lucht, weg blauw. Een donkere, ruige en ongure tunnel. De maatverhouding van de tunnel is a-typisch; een platte langgerekte doos.

 

Het is eigenlijk meer een tentoonstellingszaal waar de kolommen de dragers zijn van de ruimte. Door de knik in de route en de verdraaiing van de kolommen ontstaat er een mogelijkheid om de kolommen als canvas te gebruiken om het bewustzijn van de Maas en zijn kracht te benadrukken.

 

Een spel van blauwe lijnen en goede verlichting maken de ruimte aangenaam. Het verhardingsvlak neemt dezelfde kwaliteit aan als de kades langs de Maas, met het rijvlak spiegelend.  Door je eigen snelheid en het spel van verschillende blauwtinten en dikte lijnen ontstaan er 'golven'  waar je je doorheen beweegt. Door de positie en verdraaiing van de kolommen is de benadering vanuit oost of west steeds anders. Door de kolommen die half in de onderdoorgang staan ook mee te nemen wordt het 1 ruimte.

ontwerp | kunst |openbare ruimte| architectuur

verfraaiing onderdoorgang oud bruggenhoofd 2017

in samenwerking met Laurens de Boer ODC Architecture